Hamas-leider Ismail Haniyeh omgekomen bij aanval in Iran

Ismail Haniyeh, de politiek leider van Hamas, is dinsdag omgekomen bij een aanval in de Iraanse hoofdstad Teheran. Dat melden Hamas en de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) woensdagochtend via persbureau Reuters. Ook de Iraanse staatstelevisie meldt de dood van Haniyeh.
Ismail Haniyeh
 Ismail Haniyeh
De 62-jarige Haniyeh woonde afwisselend in Qatar en Turkije, maar was deze week in Iran vanwege de inauguratie van de Iraanse president Masoud Pezeshkian.

Volgens de verklaring van de IRG werden Haniyeh en een van zijn beveiligers aangevallen in het huis waar Haniyeh verbleef. De beveiliger is ook om het leven gekomen. Tasnim, een semiofficieel Iraans persbureau dat banden heeft met de IRG, meldt dat Iran de dood van Haniyeh onderzoekt en "snel met resultaten komt".

Hamas stelt dat Israël achter de aanval zit. De extremistische Palestijnse beweging zegt in een verklaring dat ze rouwt om de dood van Haniyeh, die volgens de organisatie werd gedood bij "een verraderlijke zionistische aanval op zijn woning in Teheran".

In een standaardreactie zegt het Israëlische leger dat het geen commentaar kan geven op berichten in buitenlandse media. De Israëlische regering moet nog een officiële verklaring over de aanval naar buiten brengen. De Israëlische minister van Erfgoed, Amichay Eliyahu, liet wel al van zich horen. Hij schreef op X dat de dood van Haniyeh "de wereld een beetje beter maakt".
nu

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski